середу, 24 січня 2024 р.

24 січня - Міжнародний день освіти


 Міжнародним днем освіти проголошене 24 січня. Освіта – це не просто можливість, а право кожної людини. Всі люди на Землі повинні мати можливість на отримання цього суспільного блага, а відповідальність за надання такої можливості лежить на державі та державних структурах.

Міжнародний день освіти – свято досить молоде. Воно було встановлене в грудні 2018 році, а вперше світова спільнота відзначала цей день у 2019 році. Цей день був проголошений 3 грудня 2018 року в Брюсселі на міжнародній конференції, присвяченій проблемам сучасної освіти. Ініціатором запровадження такого дня стала Нігерія.

Ідею африканської країни підтримали 58 держав-членів конференції. Було складено відповідну резолюцію на підтримку якісної рівноцінної освіти, яка була б доступна для кожної людини незалежно від її національності, статі та соціального стану. У засадах ООН вказано, що кожна людина повинна мати доступ до якісної освіти. Освіта допомагає людині стати грамотною, отримати впевненість у собі, забезпечити добробут для себе та своєї родини в майбутньому.

Шостий Міжнародний день освіти відзначатиметься 24 січня 2024 року під гаслом «Навчання заради міцного миру». 

Світ бачить сплеск насильницьких конфліктів, які супроводжуються тривожним зростанням дискримінації, расизму, ксенофобії та мови ненависті. Вплив цього насильства виходить за межі географічних, гендерних, расових, релігійних, політичних, офлайнових та онлайнових кордонів. 

Активна прихильність до миру сьогодні є більш нагальною, ніж будь-коли: Як підкреслюється в Рекомендації ЮНЕСКО про освіту в інтересах миру, прав людини і сталого розвитку, центральне місце в цих зусиллях посідає освіта. 

Навчання в ім'я миру має бути трансформативним і допомагати учням набувати необхідних знань, цінностей, поглядів, навичок і моделей поведінки, щоб стати провідниками миру у своїх громадах.

Цьогорічний Міжнародний день освіти ЮНЕСКО присвячує вирішальній ролі освіти та вчителів у протидії мові ненависті - явищу, яке останніми роками набуло масового характеру завдяки використанню соціальних мереж, завдаючи шкоди структурі наших суспільств.


 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар