четвер, 16 травня 2024 р.

Діалог-сесія «Роль освіти у формуванні суспільства, нетерпимого до корупції»

 

16 травня 2024 року в межах тематичного напряму «Сучасні тенденції та перспективи розвитку освітнього менеджменту, педагогіки та психології в реаліях сьогодення» II Міжнародної науково-практичної конференції «Освіта та наука крізь виклики сьогодення» була проведена діалог-сесія «Роль освіти у формуванні суспільства, нетерпимого до корупції».


Мета заходу полягала у визначенні ролі освіти у формуванні суспільства, нетерпимого до корупції та окресленні шляхів подолання толерантного ставлення до корупції в учасників освітнього процесу.

Організаторами та модераторами заходу виступили співробітники кафедри менеджменту освіти та психології: кандидат наук з державного управління, доцент Гревцева Євгенія і кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри Афанасьєва Тетяна.

До діалог-сесії долучилося 65 учасників з різних куточків України (Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Миколаївської, Житомирської, Полтавської, Черкаської та Вінницької областей), серед яких: керівники, заступники, педагогічні і науково-педагогічні працівники закладів освіти всіх типів; представники Центрів професійного розвитку педагогічних працівників; практичні психологи та ін.

У ході проведення заходу розкрито сутність та основні характеристики корупції; визначено різноманітні прояви та наслідки цього негативного явища; наведено дані опитувань авторитетних дослідницьких агенцій щодо ставлення населення до корупції та рівня корупційного досвіду громадян у різних сферах, зокрема, освіті; проведено опитування серед учасників діалог-сесії щодо ставлення до корупції та готовності до її подолання; розкрито психологічні особливості корупційної та антикорупційної поведінки; розглянуто нормативно-правове забезпечення та індикатори ефективності державної антикорупційної політики; окреслено шляхи формування нульової толерантності до корупції в суспільстві; запропоновано інструменти формальної та неформальної освіти, спрямовані на прищеплення доброчесної поведінки у здобувачів освіти та формування нетерпимості до корупції; продемонстровано ресурси для підвищення власної правової грамотності у питаннях запобігання та протидії корупції.

Від модераторів заходу: Вдячні учасникам діалог-сесії за проявлений інтерес до цієї надважливої проблеми та активність в обговореннях під час заходу! Ми щиро віримо, що заклади освіти спроможні відіграти одну з ключових ролей у формуванні суспільства, нетерпимого до корупції. На нашу думку, те, що ми вже починаємо відкрито говорити про проблеми, пов’язані з корупцією – важливий крок на шляху до успіху!

Немає коментарів:

Дописати коментар